Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inženýr a jeho důchod

Projektant musí mít i jiné kvality než odborné. Například ví, že si nesmí dovolit být nesoustředěný. Musí svým spolupracovníkům věřit, protože na takovéto stavbě podepisuje a odpovídá jako vedoucí za desítky výstupů denně. Věří si, a proto ví, že každá chyba vyjde najevo včas a lze ji napravit. Takový člověk nemá důvod bát se zodpovědnosti. To je jen intuitivně popsaná práce stavebního inženýra. Někteří se setkávají s úkoly, které musí být řešeny novátorsky. Můj otec měl patentovány desítky nových řešení, které byly později používány jinými statiky na mnoha dalších stavbách. Nezřídka býval přizván k posouzení stavebního stavu konstrukcí jako soudní znalec v oboru statiky stavebních konstrukcí, kterým se stal, když mi bylo okolo sedmi let.  

Můj otec byl stavebním inženýrem. Většinu svého života strávil jako statik a projektant. Žádného úkolu ve svém oboru se nebál. On se stavebním inženýrem téměř narodil! Už od svých šesti let chodil se svým otcem každou sobotu na stavby, které jeho otec jako majitel a stavbyvedoucí dozoroval. 

V deseti letech, můj otec, sám vyměřoval a kolíky vytyčoval výkopy pro budoucí základy staveb. Chtěl se otci přiblížit, a proto se stavitelství stalo jeho vášní. Po gymnasiu se stejně, jako před tím i jeho starší bratr Václav, stal studentem Stavební fakulty v Praze. 
Po promoci nastoupil na umístěnku do Plzně jako vedoucí projekce. Jeho sebedůvěry, vyplývající z jeho odborných znalostí, si ostatní nemohli nevšimnout. Nepoznal nejistotu, jakou cítí absolventi. 
Dostával úkoly, na které si nikdo jiný netroufal. Pro něho nebyl žádný úkol v tomto oboru obtížný. Se statikou složitých staveb (zejména s problematickým zatížením) se vyrovnal s lehkostí, jakou člověk dýchá. Téměř každý rok dostával státní vyznamenání různého stupně. 
Pracoval pro výzkumné ústavy a stavební fakulty, někdy i ve svém volném čase. Pracoval pro mnoho zahraničních společností jak doma tak i v cizině. Když náš stát potřeboval odborníka, nevadilo mu, že není členem komunistické strany. 
Jeho odbornost mohu také ilustrovat tím, co mě napadne jako první příklad. Už jsem byla dospělá, když tátu lanařili z Karlových Varů, kde jsme žili. Potřebovali člověka, který si troufne, postavit stanici metra Můstek. Troufl si, neodmítl. Převzal zodpovědnost za projekci včetně statiky, kde pod jeho vedením pracovalo po mnoho let cca 120 lidí. 
Když je projekt hotov, práce projektanta nekončí. Provádí autorský dozor na stavbě. Jednou si otec v této době povzdechl. Oni se bojí osadit i šroubek bez mého podpisu. I s takovými lidmi otec pracoval! Nastalo období změn v prováděcích projektech, vyvolaných stavbou a zakreslování s tím souvisejících detailů. Nemáte ani nejmenší představu, kolik je na stavbách takového významu ročně proinvestováno. Stačí jediné špatné rozhodnutí a škoda je nezměřitelná. 
Projektant musí mít i jiné kvality než odborné. Například ví, že si nesmí dovolit být nesoustředěný. Musí svým spolupracovníkům věřit, protože na takovéto stavbě podepisuje a odpovídá jako vedoucí za desítky výstupů denně. Věří si, a proto ví, že každá chyba vyjde najevo včas a lze ji napravit. Takový člověk nemá důvod bát se zodpovědnosti. 
To je jen intuitivně popsaná práce stavebního inženýra. Někteří se setkávají s úkoly, které musí být řešeny novátorsky. Můj otec měl patentovány desítky nových řešení, které byly později používány jinými statiky na mnoha dalších stavbách.
Nezřídka býval přizván k posouzení stavebního stavu konstrukcí jako soudní znalec v oboru statiky stavebních konstrukcí, kterým se stal, když mi bylo okolo sedmi let. 
Když otec odešel do důchodu ve svých 60 letech, byl mu vyměřen důchod ve výši necelých 10 000,-Kč. Věřte mi nebo ne, ale zůstala jsem jako opařená! Vždyť po téměř 40 letech takto náročné každodenní práce, kdy hodnotami, které každoročně svým umem a kreativitou vytvářel, se významně podílel na tvorbě národního důchodu. Cítila jsem to jako kopanec do břicha! Přestože je to dnes již téměř 23 let, co mu byl tento nestoudný důchod vyměřen, cítím hlubokou křivdu.
Dodnes nemohu pochopit, proč mocní tohoto světa rozhodují o našich životech s tak hlubokým neporozuměním. Někdy mívám pocit, že nás až nenávidí !

Loni jsem se zúčastnila literární soutěže (Téma: Muži ) jedním z těchto příspěvků. Teď jsem ho zveřejnila zde, protože tatínek by se dožil letos v říjnu 85 let.

Vzpomínám, táto, nakonec jsme se přeci jen sblížili ! Děkuji.

Autor: Jaroslava Švajcrová | pátek 10.10.2014 20:32 | karma článku: 20,40 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Jaroslava Švajcrová

Jak získá mladý člověk nejsnáze svůj byt.

Prostřednictvím stavebních bytových družstev, doporučuji raději nové objekty (téměř nepodstatný příspěvek do fondu oprav) anebo lidových bytových družstev (stavby cihlové z 50. let).V našem obvodu Prahy má obecní úřad také nové

3.3.2018 v 14:46 | Karma: 11,69 | Přečteno: 571x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Přijímám pozvánky ke své přednášce

Ke své knize „Pět fenoménů dneška“ rozhodla jsem se přednášet. Můžete pozvat své hosty a zajistit sál, či síň, nebo jen učebnu. Potřebuji jen stůl, židli a mikrofon. http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=530

27.2.2018 v 13:33 | Karma: 6,15 | Přečteno: 129x | Diskuse| Pozvánky, akce

Jaroslava Švajcrová

Ohromující síla mysli

Milý příteli, před Vaší přednáškou, chtěla bych pronést jako Vaše žákyně pár slov. Představuji si je asi takto, vyslovuji své uznání.

27.2.2018 v 9:55 | Karma: 6,52 | Přečteno: 245x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Czexit? Mám skvělý nápad.

Už jste četli poslední článek paní Šichtařové? Czexit? https://sichtarova.blog.idnes.cz/ Mám nápad. Co kdybychom zůstali členy EU za této alespoň jediné podmínky?

18.2.2018 v 21:15 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1023x | Společnost

Jaroslava Švajcrová

Hojnost je tu pro každého.

Dokážu vám to, vážený čtenáři. Jak jsem potkala horníka na opeře? Dvanáct let pracoval na Ostravsko-Karvinském revíru se sbíječkou. Když byl mým známým pozván do opery, odmítl to slovy: Co bych tam dělal? Jsem skoro hluchý, nemám.

7.10.2016 v 15:16 | Karma: 11,73 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 719x
Jsem stavební inženýrka. Po revoluci jsem krátce (2 školní roky) učila na Středním odborném učilišti stavebním odborné předměty. Na tento blog jsem se přihlásila, abych mohla napsat článek na téma vzdělávání mládeže. Právě jsem si totiž přečetla blog tomasvana na vašem webu a chtěla bych se k němu také vyjádřit veřejně.