Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To už tady bylo. Po vítězství VŘSR se nově vzniklá SSSR distancovala od původního Ruska a v Anglii si lidé, kteří mysleli na stáří, tapetovali místnosti ruskými dluhopisy a ostatními cennými papíry.

0 0
možnosti

J37a26n 35R61á35ž

3. 1. 2015 19:54

Jakmile je hodnota platidla, a to jak národního (koruna, libra), tak mezinárodního jako je Euro, stanovena dohodami globálních hráčů a prezidenty centralních národních bank, ECB a FED, a v situaci, kdy dolar se stal v podstatě virtualní měnou, která se liší od bitcoinu jen tím, že má i papirovou formu, přestaly být měnové kurzy napojeny na výkonnost ekonomik. Takže dluhy začaly být také jen virtuální realitou, jejichž skutečnou hodnotu nevyjadřuje poměr k HDP, ale zase jen dohody na globálních finančních trzích.

Kdyby tomu tak nebylo, tak by už nikdo nekoupil dluhopis Řecka, které by muselo zbankrotoval dávno, ale ani Francie,či Italie, protože by musel byt blázen aby kupoval desetiletý dluhopis úročený 1,7-2,3"%.

No a USA? V současné době zahraniční dluh činí 107% HDP. Kdyby to byl skutečný dluh, a ne, že dluhopisy USA jsou nástrojem spíše politickým než finančním, tak by už USA neměly za co dovážet většinu spotřebního zboží jako dosud.

Tak zvané petrodolary plní v mezinárodním obchodě stejnou funkci jako v dávném starověku mušličky než byly nahrazeny zlatem a diamanty. Reálná hodnota nulová a jsou jen prostředkem směny komodit, jehož směnný ekvivalent dělá buď burza nebo mezivládní dohoda. S výkonností americké ekonomiky už nemá souvislost žádnou.

Proto nikoho dluhy netíží, jen jsem zvědav, jak se zachová ECB a MMF, když v Řecku vyhrají volby nacionalističtí komunisté, kteří dali najevo, že dluhy platit nebudou. Když bude někdo hrozit sankcemi, opustí Euro, klidně i EU, následné potíže svedou na ekonomickou politiku EU, kapitalisty, marťany a další darebáky, kteří Řecko zadlužili a.... co bude následovat nemůže předjímat ani ekonomický prognostik Šichtařová.

P.S. Hodnotit výkonnost ekonomiky podle toho jak se obchodují akcie na NYSE, jaký je index DJIA či NASDAQ, je nesmysl, ale když nic jiného není, tak to všichni berou. Kdyby trhy fungovaly "normálně" tak by už dávno miliardy, které FED dal do oběhu musely způsobit inflaci. Když se jen točí na burzách a neslou

3 0
možnosti

J93a82n 17R78á45ž

3. 1. 2015 20:00

Když se jen točí na burzách, neslouží k investicím do výroby, výzkumu a inovacím, tak zvyšují jen cenu akcií, které dnes už nevyjadřují vůbec skutečnou hodnotu společností.

Finanční trhy ovládané Hedge fondy fungují jako letadlo a je jen otázkou času, kdy to bouchne. Pak bude jedno, kdo komu vo dluží.

1 0
možnosti

A zjistila jste i, kolik jednotlivé státy vydávají ročně na ůdržbu dluhu?

0 0
možnosti
Foto

Ale komu všechny ty státy dluží? Spoustu dluhů mají mezi sebou, takže se to vyruší.

Něco jsou dlouhodobé investice, něco se samozřejmě "prožralo".

A moje heslo: Nemůžeme ztratit nic, než své dluhy.

0 0
možnosti
Foto

Mrkněte se jaké procento HDP dluží Japonsko. To se teprv naježíte.

BOJ dnes vpodstatě skupuje všechen nový dluh za nekryté peníze a Evropu to možná v budoucnosti čeká taky. Cesta ven je dvojí - bankrot a tvrdá deflace a nebo (a to je pravděpodobnější) monetizace a tvrdá inflace. Popřípadě kombinace obou.

 Ať tak nebo onak - je jasný kdo to odskáče: střední třída - protože ta se dostane k relevantním informacím nejpozději.

4 0
možnosti

Jak vidíte tak státní dluh vůbec nic neznamená. Státy i slávna EU si natlačí papírku kolik potřebuji. Doby finančního krytí státům dnes nic nehovoří a vypadá to tak , že ne jenom  nás čeká nová Argentina. Dnes je dluh pouze trestem pro soukromné osoby . Ja jednoduše celému dnešnímu systému  říkám - finanční nenažranost. [>-]

3 0
možnosti
Foto

Prosím nepoužívejte to ozdobné písemo, špatně se to čte.

1 5
možnosti
Foto

Ne , neudělala jsem to schválně.  Žádná kalkulace. Jen chyba ve výpočtu.  V

2 0
možnosti

Naopak, mně se  líbí, myslím také to písmo.

1 0
možnosti
Foto

Státní dluh činí 43 % z 270 miliard, omlouvám se . I pro mě je to jen číslo. Přiznávám. Proto ta otázka !

V

0 0
možnosti

Jen malá poznámka. Pokud jsem správně pochopil, tak je v blogu řeč o ročním HDP České republiky a jejím státním dluhu.

Roční HDP je (rok 2013) téměř 3900 miliard a státní dluh je více než 1600 miliard.

1 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 719x
Jsem stavební inženýrka. Po revoluci jsem krátce (2 školní roky) učila na Středním odborném učilišti stavebním odborné předměty. Na tento blog jsem se přihlásila, abych mohla napsat článek na téma vzdělávání mládeže. Právě jsem si totiž přečetla blog tomasvana na vašem webu a chtěla bych se k němu také vyjádřit veřejně.